Hiljaa hyvä tulee - vai tuleeko?

Väistämättä mieleni hiipii ajatus, onko perustulokokeilu suunniteltu ennen sen toimeenpanemista tarpeeksi hyvin? Onko oikea tapa työttömän työnhakijan työllistymisen tueksi se, että hyvällä arpaonnella taataan mahdollisuus parempiin resursseihin etsiä itselleen työpaikkaa? Jos olisin itse ollut suunnittelemassa asiaa, olisin varmaankin tehnyt hiukan toisin. 

Ensiksikin en olisi ottanut kohderyhmää arvalla, vaan hakumenettelyllä. Tällöin työtön työnhakija olisi jo valmiiksi motivoitunut hakemaan itselleen työtä. Nyt olemme saaneet lukea liikaa tarinoita, joissa valitut kiittelevät samastaan rahasummasta ilman, että heidän tarvitsee kantaa huolta esim. taloudellisesta tilanteestaan. Siinä, missä joku kertoo kykenevänsä nyt keskittymään rauhassa opintoihinsa, mietin asiaa hieman eri kantilta. Eikö hän näin ollen ole eriarvoisessa ja paremmassa asemassa muihin opiskelijoihin nähden, koska toiset tulevat toimeen hakemillaan opintotuilla, asumistuella, ym. Surullista minusta on ollut lukea tarinoita, joissa kohderyhmään arvottu ei edes näe tarpeelliseksi hakea itselleen työsuhdetta. No, yleistämiseen ei ole varaa. Ajatusmaailmani on hiukan negatiivinen, myönnän, mutta jossain mennään nyt pieleen....mielestäni ainakin ;) 

Arvalla kohderyhmään valitulta olisin vaatinut sitoutumista asiaan. Työttömältä työnhakijalta olisin vaatinut motivaatiota asian etenemiseksi eli sitoutumista tavoitteeseen. Mikäli sitä ei olisi löytynyt, olisin valinnut hänen tilalleen toisen, asiaan motivoituneemman. Samaten jonkinlainen seuranta tietyin väliajoin asiaan siotutuneilta olisi mielestäni lisänyt asian uskottavuutta. En tosin tiedä, onko ryhmäläisillä mitään seurantajärjestelmää, siitä kun ei ole juurikaan tietoa annettu. Jonkinlaista tiedottamiista hankkeen etenemisestä olisi tarpeen saada. Arvatenkin joku perustelee valittua linjaa resurssien vähyydellä... Oma periaatteeni on se, että kaiken minkä teen, teen parhaalla mahdollisella tavalla, sutta en halua tehdä. Jos tehdään, tehdään sitten laadukkaasti. Toivottavasti ajatukseni perustulokokeilun suhteen on tässä kohtaa pielessä. 

Asian piilossa pitäminen tuntuukin epämääräiseltä. Kysymyksessä on kuitenkin yhteiskuntamme rahoittama kokeilu, johon jokainen meistä veronmaksajista roposiaan laittaa. Peräänkuulutan avoimmuutta! En yksilöityjä ja henkilökohtaisia tietoja, mutta ainakin yleisellä tasolla, kuinka kokeilu on edennyt? Kaiken kaikkiaan kaipaan enemmän positiivista julkisuutta ja onnistuneita tarinoita, please. Sen kautta voisi useampikin kokeilussa mukana oleva oikeasti motivoitua ja saisi potkua yrityksiinsä. Samalla ainakin allekirjoittanut, joka hiukan kyynisesti tuppaa suhtautumaan erilaisiin yhteiskunnassamme meneillään oleviin asioihin tai niiden kehittelyihin, voisi onnistua muuttamaan pessimististä ajatusmaailmaansa. 

Tällaista tällä erää, hyvää kevättä kaikille !

Tertsi